« Reiskostenverzekering / aanvullende verzekering / ongevallenverzekering »

Gepubliceerd op 01-06-2023

AIACE-International heeft ons bestuur recent dringend verzocht om onze leden te adviseren een reisverzekering af te sluiten, om hoge medische kosten (voor eigen rekening) op reis te voorkomen. Met name in geval van reizen buiten de EU kunnen de kosten die u zelf moet betalen erg oplopen (Zwitserland, Verenigde Staten, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk), maar ook in EU-lidstaat Griekenland zijn de kosten voor medische zorg vaak hoog en overschrijden deze onze plafonds. 

Hierbij enige praktische informatie over de bestaande mogelijkheden voor het afsluiten van reis- en andere verzekeringen: 

1) Reisverzekering

Wat de uitvoering van het advies om een reisverzekering af te sluiten bestaat er (naar onze mening) voor de Nederlandse AIACE leden maar één mogelijkheid en dat is een reisverzekering die loopt via EUROP ASSISTANCE in België. Deze verzekering kent géén leeftijdsgrens.
 De overeenkomst loopt via de verzekeringsmaatschappij CIGNA zij hebben hiervoor een overeenkomst afgesloten met de EU Inkooporganisatie Afiliatys.
Om hieraan deel te nemen dient men eerst lid te worden (eenmalige betaling van 5,- €) van Afiliatys. Afiliatys | Become Member 
 
Vervolgens loopt het afsluiten van een reisverzekering via CIGNA Eurprivileges
Daar kan men kiezen uit verschillende opties. De optie `Silver`zou voldoende moeten zijn, maar dat is uiteraard aan eenieder om dit te beslissen.
Ter verduidelijking: indien woonachtig in Nederland wordt bij een (onverhoopt) ongeval men teruggebracht naar de woonplaats of een ziekenhuis in Nederland ! 

Waarom beter geen reisverzekering afsluiten in Nederland?

Deze mogelijkheid bestaat zeker voor verlies van bagage, autopech e.a. maar naar onze ervaring dekt een Nederlandse reisverzekering meestal géén kosten voor alles wat met ziektekosten te maken heeft dus (ambulancevervoer, ziekenhuiskosten etc). 
Dat komt, omdat de meeste Nederlandse verzekeraars daarvoor als voorwaarde stellen dat de verzekerde een Nederlandse zorgverzekeraar heeft en die hebben wij niet (want verzekerd bij GSZV oftewel JSIS, in Brussel). We hebben wel gezien dat het beleid per verzekeraar verschilt. Sommigen Nederlandse verzekeraars gaan bij onze GSZV na hoe wij verzekerd zijn en accepteren dat onze leden vrijgesteld zijn van de verplichting om een Nederlandse zorgverzekeraar te hebben. Maar andere verzekeraars doen dit niet en in de kleine lettertjes blijft daar de verplichting staan van het hebben van een Nederlandse zorgverzekeraar. Checkt u dus bij uw eigen Nederlandse verzekering hoe het zit

Wij schatten in (maar de ervaring ontbreekt nog) dat onze huidige CZ pas (voor zover u die aangevraagd heeft) dit probleem niet ondervangt. Want de CZ pas kan alleen worden gebruikt in Nederland zelf.


2) Afsluiten aanvullende ziektekostenverzekering/ongevallenverzekering

Voor oud-EU ambtenaren is er een tweetal mogelijkheden die geboden worden door respectievelijk AIACE-INT (via de Belgische verzekeraar CIGNA, zie hospitalisatieverzekering en ongevallenverzekering),  en door Afiliatys (ALLIANZ verzekeringen biedt hiervoor een `Hospi-safe verzekering aan).

De aanvullende ziektekostenverzekering kan slechts tot 67 jaar worden afgesloten. De ongevallenverzekering tot 80 jaar. (Zoals hierboven al aangegeven is er voor de reiskostenverzekering geen leeftijdsgrens). 

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de respectievelijke websites. 

Zie AIACE International: Insurance policies

Zie CIGNA 

Zie Afiliatys

koffers-01682237478.jpg
vakantie-01684771058.jpg
reisverzekering-01684771154.jpg